Friday, 30 March 2012

Budak Technician

Budak Technician


Jerat cinta Internet meningkat

Posted: 29 Mar 2012 11:49 AM PDTSHAH ALAM - Kes penipuan cinta di Internet di negeri Selangor meningkat dengan 239 kes dilaporkan sepanjang tahun lalu berbanding 188 kes pada 2010 melibatkan nilai kerugian antara RM2,000 hingga RM60,000 setiap mangsa.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Selangor, Superintendan Ng Keok Chai berkata, kebanyakan mangsa merupakan wanita bujang dan janda berumur 35 tahun ke atas yang sedang mencari teman hidup.

Menurutnya, berdasarkan siasatan, majoriti suspek melibatkan warga Afrika yang memperdaya mangsa dengan menggunakan kata-kata indah dan janji manis ketika berkenalan melalui Facebook atau Twitter bagi menawan hati.

"Setelah dapat meyakinkan mangsa, suspek berpura-pura mengirim hadiah bernilai jutaan ringgit kepada mangsa dan kemudian menyamar pula sebagai pegawai kastam dengan mendakwa barangan itu telah ditahan dan perlu dibayar cukai.

Pelancong sewa kereta kebal

Posted: 29 Mar 2012 06:45 AM PDT

KERETA itu remuk teruk semasa dilenyek kereta kebal.


CHRISTCHURCH, New Zealand - Sebuah syarikat di sini, menawarkan kemudahan untuk pelancong asing menyewa kereta kebal dan memusnahkan kereta.

Antara kereta kebal yang ditawarkan untuk disewa itu ialah Centurion buatan Britain yang seberat 52 tan dan menggunakan enjin Rolls-Royce V-12.

Kereta kebal itu digunakan di Vietnam pada awal tahun 1970-an.

"Saya berpendapat, ia akan melegakan tekanan dengan menggunakan kereta kebal untuk memusnahkan sesuatu," kata pemilik kereta kebal berkenaan, Jonathan Lahy-Neary.

"Jika anda menempuh hari yang buruk, ia merupakan pelega tekanan yang baik," tambahnya.

Terdapat juga kereta kebal semasa Kesatuan Soviet, T-55 yang turut ditawarkan kepada para pelancong.

Menurut Lahy-Neary, para pelanggannya terdiri daripada remaja sehingga penduduk yang berusia 80 tahun yang menyewa semasa meraikan hari kelahiran mereka.

Bayaran sewa yang dikenakan ialah sebanyak NZ$450 (RM1,125.84) jika memandu kereta kebal selama 15 minit dan tambahan sebanyak NZ$395 (RM988.31) apabila ia digunakan untuk memusnahkan kereta.

Menurut Lahy-Neary, mengimport kereta kebal itu ke New Zealand lebih sukar daripada membelinya.

Katanya, beliau pernah berdepan dengan para pegawai polis dan kastam yang tidak tahu untuk menguruskan permintaannya. - AFP

Mark Zuckerberg lawat Shanghai bersama kekasih

Posted: 29 Mar 2012 06:43 AM PDTZUCKERBERG dan kekasihnya berjalan di sebatang jalan raya di Shanghai kelmarin.


SHANGHAI - Percutian Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg di sini mencetuskan spekulasi di Internet bahawa Facebook mungkin kembali ke China.

Beberapa penulis blog yang teruja memuat naik gambar pengasas Facebook dan teman wanitanya itu di sebuah kedai Apple dan di galeri seni di Shanghai kelmarin.

Mereka melahirkan harapan ia mungkin bermakna akses ke laman sosial popular itu kembali ke China sejak ia disekat pada tahun 2009.

"Adakah ini bermakna... Facebook bersedia untuk tidak disekat?" kata seorang pengguna mikroblog, Sina Kelisisong.

Facebook memiliki lebih 800 juta pengguna seluruh dunia dan ia mendahului rangkaian sosial di kebanyakan negara kecuali enam buah negara termasuk Rusia dan China.

Pada bulan lalu, pihak Facebook yang berpangkalan di California menyatakan ia 'menilai untuk memasuki China' yang merupakan pasaran Internet terbesar dunia.

Beberapa penganalisis berkata, peluang Facebook untuk memasuki semula pasaran di negara yang memiliki setengah bilion pengguna Internet tipis.

Bagaimanapun, pengguna Internet China meramalkan Zuckerberg, 27, mungkin mahu menembusi pasaran China semasa berada di sini.

"China sentiasa menjadi pusat perhatian (kepada firma teknologi asing)," kata seorang penulis blog, Qimeng Luosong.

"Mungkin esok, apabila kita bangun pagi, kita akan boleh membuka Facebook," tambahnya.

Beijing cuba untuk menyekat kandungan yang dipercayai sensitif melalui sistem penapisan yang dikenali sebagai 'Great Firewall of China'.

Para pengguna Internet hanya boleh mengakses laman-laman yang disekat menerusi rangkaian persendirian.

Sebelum ini, Zuckerberg berkata, dia menghabiskan banyak masa mempelajari bahasa Cina dan melawat negara itu pada Disember 2010 bersama kekasihnya, Priscilla Chan, ketika bertemu ketua ejen carian terbesar di negara ini, Baidu.

- AFP

Patung Pitt dan Jolie di Menara Sydney

Posted: 29 Mar 2012 06:39 AM PDTPATUNG lilin Pitt dan Jolie dipamerkan di ruang untuk melihat pemandangan di Menara Sydney di Sydney semalam.SYDNEY - Patung lilin aktres Brad Pitt dan kekasihnya, Angelina Jolie dipamerkan di ruang untuk melihat pemandangan di Menara Sydney di sini semalam.

Muzium Madame Tussauds akan dibuka pada Mei depan di sini yang akan menampilkan le-bih 70 patung tokoh terkenal.

Patung Pitt dan Jolie itu akan turut dipamerkan di muzium berkenaan.

Menurut seorang jurucakap muzium itu, Kristy Enright setiap patung tersebut bernilai AS$220,000 (RM674,405).

Dia berkata, patung selebriti tersebut akan menjadi amat popular. - Agensi

Abalone 2.6 tan dilelong

Posted: 29 Mar 2012 06:37 AM PDT


GAMBAR menunjukkan abalone yang telah kering.

CAPE TOWN - Sejumlah abalone kering seberat 2.6 tan yang dirampas di Hong Kong tetapi dihantar semula ke Afrika Selatan akan dilelong di sini.

Abalone merupakan sejenis siput yang boleh dimakan merupakan makanan enak yang dijual pada harga tinggi di timur Asia dan dikatakan boleh merangsang nafsu seks.

Jurucakap Jabatan Perikanan Afrika Selatan, Lionel Adendorf berkata kelmarin, hasil lelongan abalone itu akan digunakan untuk membiayai usaha bagi melindungi sumber marin negara ini.

Abalone yang dirampas di Hong Kong itu telah diperoleh secara haram dari Afrika dan bernilai AS$2 (RM6.13 juta).

Rampasan itu dilakukan selepas pihak berkuasa negara ini meminta Hong Kong untuk menghantar semula abalone yang berasal dan diperoleh secara haram di Afrika Selatan.

Abalone dieksport secara haram dan dihantar ke Hong Kong menerusi sebuah kapal.

Seorang lelaki telah ditangkap di Hong Kong berhubung penghantaran itu dan dia didenda AS$45,000 (RM137,956).

Bilangan abalone semakin berkurangan di negara ini kerana permintaannya yang tinggi di Asia.

Abalone tergantung pada batu dan ia mudah ditemui di kawasan air cetek menyebabkan para penyelam mudah mengutipnya dengan menggunakan pisau. - Agensi

Christina Verrelli menang RM3.06 juta kerana resipi pencuci mulut

Posted: 29 Mar 2012 05:47 AM PDT


CHRISTINA VERRELLI bergambar dengan pencuci mulutnya yang memenangi hadiah RM3.06 juta.

MIAMI, Amerika Syarikat - Seorang wanita, Christina Verrelli, 43, dari Devon memenangi hadiah AS$1 juta (RM3.06 juta) pada pertandingan memasak di Orlando, negeri Florida.

Dia menewaskan 94 wanita dan lima lelaki pada pertandingan Memasak Pillsbury Kali Kelima.

Verrelli menang menerusi resipi pencuci mulut yang menggunakan pai labu dan krim.

Pengumuman kemenangannya dibuat pada satu siaran langsung program The Martha Stewart Show kelmarin. - Agensi

No comments: